Enkhuizen

Start & finish

De start & finish in Enkhuizen is bij Strandpaviljoen Enkhuizen.

Adres:
Kooizandweg 6
1601 LK Enkhuizen

Parkeren:
Volg de borden ‘Sprookjeswonderland’ aan het begin van de stad. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid aan het einde van de Kooizandweg.

AFSTANDVERTREKTIJDEN
135 km8.00 – 9.00
80 km9.00 – 11.00
50 km10.00 – 12.00

 

Finish
Deze nieuwe locatie wordt gezellig aangekleed waarbij de deelnemers verrast worden met acties van VVV Enkhuizen en het Zuiderzeemuseum. Na de finish (tot 17.00 uur) is het mogelijk om op het grote lounge terras het speciale fietsersarrangement te bestellen en te genieten van het uitzicht over het IJsselmeer.

Route Enkhuizen

Fietsers die in Enkhuizen starten rijden langs het water van het IJsselmeer eerst naar vuurtoren De Ban in Andijk. Vervolgens naar Onderdijk en Medemblik, een van de oudste Westfriese steden. In westelijke richting slingert de dijk zich verder door prachtig polderland langs Aartswoud, Winkel en Lutjewinkel.

50 km50kmroute300x200
Vanuit Enkhuizen passeer je het Zuiderzeemuseum en is er in het recreatiegebied Enkhuizerzand een stop. Na de stop verlaat je de dijk voor een unieke route door Het Streekbos. Voorheen was hier een vaarpolder, nu een bos met een oppervlakte van 73 hectare met natuur, recreatie en bosbouw.

In Hoogkarspel komt deze afstand samen met de 80 km bij de verzorgingspost waar energiedrankjes op het terras verkrijgbaar zijn. Na de stop volgen een aantal prachtige kilometersnaar Hoorn en vind je een verzorgingspost bij de Hoofdtoren. Vanuit Hoorn volg je de vernieuwde Markerdijk langs het Markermeer en rijd je via Oosterleek naar de finish in Enkhuizen.

80 km
Vanuit Enkhuizen passeer je het Zuiderzeemusem en is er in het recreatiegebied Enkhuizerzand een stop. Vanuit daar volg je de IJsselmeerdijk naar vuurtoren De Ven en volg je het fietspad bovenop de dijk met immens uitzicht over het IJsselmeer. In Onderdijk passeer je een standbeeld van dijkwerkers uit vroegere tijden. En bereik je daarna al het stoommachinemuseum waar je hartelijk wordt ontvangen op het terras.

Na de rust volgt de route dwars door de akkers van de lokale aardappel, de Opperdoezer Ronde. Ten noorden van Hauwert, nabij Oostwoud, passeer je het prachtige Egboetswater, een mooi natuurgebied met water, bos en weide. In Hoogkarspel komt deze afstand samen met de 50 km bij de verzorgingspost waar energiedrankjes op het terras verkrijgbaar zijn. Na de stop volgen een aantal prachtige kilometersnaar Hoorn en vind je een verzorgingspost bij de Hoofdtoren. Vanuit Hoorn volg je de vernieuwde Markerdijk langs het Markermeer en rijd je via Oosterleek naar de finish in Enkhuizen.


135 km

135kmroute300x200Vanuit Enkhuizen passeer je het Zuiderzeemuseum en is er in het recreatiegebied Enkhuizerzand een stop. Vervolgens volg je de IJsselmeerdijk naar vuurtoren De Ven en volg je het fietspad bovenop de dijk met immens uitzicht over het IJsselmeer. In Onderdijk passeer je een standbeeld van dijkwerkers uit vroegere tijden. En bereik je daarna al snel het stoommachinemuseum waar je hartelijk wordt ontvangen op het terras.

Vanuit Medemblik volg je de Omringdijk naar Aartswoud en Winkel en kom je uit bij de laatste stempelpost in Kolhorn, een voormalig vissersdorp dat indertijd ook aan de Zuiderzee was gelegen. Uit Kolhorn blijf je de Omringdijk volgen, fiets je langs Schagen en via St. Maarten, langs de ruïnes van het voormalige kasteel Nuwendoorn en Krabbendam bereik je Schoorldam voor de laatste verzorgingspost. Vanuit daar rijd je langs het Noordhollands Kanaal en door Koedijk naar de Rekerdijk
in Alkmaar waar de oorsprong van de Omringdijk ligt.

Vanuit Alkmaar volg je een route langs Oudorp (met Kippebrug), Oterleek (met korenmolen De Otter), Rustenburg (met de bekende drie strijkmolens),
Oudendijk, Scharwoude (langs het punt waar in 1675 West-Friesland door een dijkdoorbraak voor het laatst getroffen werd door een watersnoodramp) en Hoorn (met een stempelpost bij de haven en de Hoofdtoren). Vervolgens volg je de vernieuwde Markerdijk langs het Markermeer en rijd je via Oosterleek naar de finish in Enkhuizen.