Kom je verwonderen

Op nog geen 25 kilometer afstand van Amsterdam ligt de Westfriese Omringdijk die het gebied West-Friesland omringt in de provincie Noord-Holland. Ooit beschermde deze dijk mens en dier tegen het zoute water. Nu slingert dit 126 kilometer lange monument door het Westfriese landschap langs polders, molens, VOC steden en stolpboerderijen, culturele verrassingen en heerlijke streekproducten.

Leven onder zeeniveau
Dijken bepalen de identiteit van Nederland. Samen hebben onze voorouders gezorgd voor droge voeten en vooral voor veiligheid, door het wassende water buiten de deur te houden. Dijken zijn een typisch Hollands fenomeen, die met een vanzelfsprekendheid onderdeel uit maken van ons landschap. Dijken liggen er gewoon. We zijn vergeten dat we onder zeeniveau leven. Gekke Hollanders zijn we, volgens niet-Hollanders, voor wie het een waanzinnig idee is dat we onder zeeniveau wonen. Het besef begint te groeien met bijvoorbeeld de vernieuwing van de afsluitdijk maar ook met de waterkennis die we als export product verkopen. De afsluitdijk is met haar 80 jarige leeftijd een icoon van Nederland waterland geworden. Westfriesland heeft haar eigen dijk, die al 800 jaar oud is: de Westfriese Omringdijk, een wonder van menselijke hand.’

Over de dijk

burgerwielen bij eenigenburg Aerophoto_afgekocht_75338De Burgerwielen bij Eenigenburg
Dit dijkgedeelte is van waarde als onderdeel van de Westfriese Omringdijk dat zijn waarde ontleent aan zijn eeuwenlange historische functie als belangrijkste waterkering voor de Westfriezen die binnen die dijk wonen. Het tracé vertoont aanwijzingen van de historische strijd tegen het water door de aanwezigheid van bochten en wielen die duiden op dijkdoorbraken.

 

IMG_3408De Westfriese Omringdijk , 800 jaar geleden gebouwd, is een 126 km lange dijk ontstaan door de koppeling van verschillende korte dijken in de regio West-Friesland. Pas in de 20e eeuw met de komst van de Afsluitdijk had het zeewater geen greep meer op de Omringdijk, maar het betekende tevens dat de Omringdijk z’n zeewerende functie verloor.

 

Ronde van de Westfriese Omringdijk (22)Schermer molencomplex bij Rustenburg
Gebouwd tussen 1627 en 1632 gebouwd : zes molens aan de Zeswielen in Oudorp, twee molens achter dat dorp en vier molens bij Rustenburg.

 

 

bij route 135 kmDe stoere stolpboerderijen geven Noord-Holland zijn eigen, unieke karakter. Met hun piramidedaken bepalen de stolpen al vanaf de Gouden Eeuw het beeld van dorp en platteland. Ruim 5.500 ‘boerenpiramides’ staan er nog van Texel tot in de Haarlemmermeer. Alles onder één dak bijeen: koeien en hooi, de boerenfamilie, wagens en gereedschappen.

 

Ronde van de Westfriese Omringdijk (81)Kasteel Radboud, Medemblik
Het Kasteel werd ca. 1290 gesticht door Floris V. In de eeuwen erna is het kasteel voor vele doeleinden gebruikt. Zo deed het kasteel in de 14e en 15e eeuw dienst als gevangenis. Het kasteel is vernoemd naar de legendarische Koning Radboud, koning van de friezen.

 

  

Ronde van de Westfriese Omringdijk 2014 FvE (121)Oude boeten (schuren), Kolhorn
Hierin werd vroeger turf en andere handelswaar opgeslagen in afwachting van verder vervoer landinwaarts. In het museum is van alles te zien over de strijd van de bevolking om het hoofd letterlijk en figuurlijk boven water te houden. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de veranderingen in het landschap in Noord-Holland en West-Friesland in het bijzonder.

 

IMG_2872Kolhorn
Een dorp in de Westfriese gemeente Hollands Kroon in de provincie Noord-Holland. Kolhorn is grotendeels rijksbeschermd dorpsgezicht. Het dorp heeft ook een dorpskerk uit de 17de eeuw de Laurenskerk.

 

Ronde van de Westfriese Omringdijk 2014 FvE (73)Vuurtoren de Ven, Andijk

Vuurtoren De Ven, is een witte vierkante bakstenen vuurtoren aan de IJsselmeerdijk in het dorp Oosterdijk ongeveer vier kilometer van Enkhuizen. De toren is gebouwd in 1699-1700 en is hiermee een van de oudste vuurtorens van Nederland.

 

2013 wfo fotoserie -3- 013

De Hoofdtoren, Hoorn
Een van de laatste verdedigingswerken in het Noord-Hollandse Hoorn die bewaard zijn gebleven. De toren is vernoemd naar het Houten hoofd, die reeds in 1464 gebouwd is, en ontleent ook de naam aan deze Steiger voor handelsschepen. Tegenwoordig zijn er in de toren een grillbar en een restaurant gevestigd.