Goede doel

Dijken zijn een typisch Hollands fenomeen, die met een vanzelfsprekendheid onderdeel uit maken van ons landschap. Dijken liggen er gewoon. We zijn vergeten dat we onder zeeniveau leven. Samen met molens hebben onze voorouders gezorgd voor droge voeten en vooral voor veiligheid, door het wassende water buiten de deur te houden. Met de drooglegging van diverse meren en de Zuiderzee verloren de dijk en de aangrenzende molens hun functie, maar blijven het toonbeeld van kracht en herinneren zij ons aan de tijden dat zij van levensbelang waren voor onze veiligheid.

Dit Westfries erfgoed wordt gekoesterd en als cultuurhistorisch monument in stand gehouden met allerlei culturele en culinaire evenementen en sportactiviteiten. Bewoners van dit voormalige schiereiland ontfermen zich het hele jaar door over het behoud van onder meer klederdrachten, rijtuigen, dialecten en het open landschap.

800px-Hoogwoud_-_molen_De_Lastdrager_in_late_namiddag (003)Stichting De Westfriese Molens is eigenaresse van veertien molens binnen de West-Friese Omringdijk en heeft als doel deze molens in goede, maalvaardige staat te houden. Meelmolen De Lastdrager behoeft dringend restauratie en dit jaar is het wat dat betreft zo ver. Le Champion steunt deze restauratie met haar actie.

Meer informatie: www.westfriesgenootschap.nl/molens/