• Nieuws
  • Sport en cultuur worden verbonden bij 9e editie Ronde van de Westfriese Omringdijk

Sport en cultuur worden verbonden bij 9e editie Ronde van de Westfriese Omringdijk

Polders, molens, VOC steden, stolpboerderijen én natuurlijk de Westfriese Omringdijk. De inschrijving van de Ronde van de Westfriese Omringdijk is geopend! Op zondag 14 juli is deze monumentale dijk het decor voor de 9e editie van dit Westfriese wielerevenement. Het is de ideale combinatie van sport en cultuur. Met routes over 50, 80 en 135 km is er voor iedere fietser een geschikte afstand. Inschrijven is vanaf nu mogelijk op www.rondevandewestfrieseomringdijk.nl.

Cultuur en sport worden verbonden
De Ronde van de Westfriese Omringdijk is de ideale combinatie van sport en cultuur. Tijdens de tocht passeren de deelnemers namelijk een aantal historische gebouwen, die zijn ingericht als stempel- en verzorgingspost. Hier kunnen de deelnemers genieten van typisch Westfriese lekkernijen, zoals Westfriese krentenmik of Enkhuizer koeken. Op de startlocaties en langs de routes is er daarnaast volop entertainment om de deelnemers een gezellige fietsdag te bezorgen.

Routes en startplaatsen
De Ronde van de Westfriese Omringdijk kent maar liefst vier startlocaties! Deze startlocaties zijn te vinden in Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen en Kolhorn. Elke startplaats heeft zijn eigen Westfriese charme. Zo starten de deelnemers in Alkmaar nabij het officiële 0-punt van de Omringdijk en in Enkhuizen kan er bij zowel de start als de finish genoten worden van een adembenemend uitzicht over het IJsselmeer. Op elke startlocatie starten de afstanden van 50, 80 en 135 km. Voor de recreatieve wielrenner zijn de kortere routes van 50 en 80 km de ideale gelegenheid om te genieten van een stukje cultureel erfgoed in West-Friesland. De 135 km is een toertocht voor de meer getrainde wielrenner. Deze route brengt de deelnemers over een gedeelte van de Omringdijk en deels door het binnen de dijk gelegen Westfriese landschap.

Het goede doel
Het goede doel van de 9e Ronde van de Westfriese Omringdijk is Stichting de Westfriese Molens. Molens zijn bijna niet weg te denken uit het Westfriese landschap. Stichting de Westfriese Molens is eigenaar van 14 molens binnen de Westfriese Omringdijk. De stichting zet zich in om dit culturele erfgoed te bewaren en deze molens door goed beheer en onderhoud draaiend en malend te houden. Deelnemers kunnen bij inschrijving een vrijwillige bijdrage leveren aan dit Westfriese goede doel.

Inschrijven
Inschrijven is nu al mogelijk op www.rondevandewestfrieseomringdijk.nl.