• Route Hoorn

Route Hoorn

De start vindt plaats bij Grand Café ‘t Hop. Vanaf Hoorn fiets je dit jaar over de gerenoveerde Omringdijk en de plaatsen Schellinkhout en Venhuizen met voortdurend uitzicht op het Markermeer naar Enkhuizen. In Enkhuizen langs het Zuiderzeemuseum  en vervolgens langs vuurtoren de Ban naar de verzorgingspost bij het stoommachinemuseum.

50 km: Hoorn – Enkhuizen (v.v.)
50kmroute300x200Vanuit Hoorn volg je de vorig jaar weer geopende Markerdijk langs het Markermeer en rijd je via Oosterleek naar Enkhuizen. In Enkhuizen passeer je de Drommedaris en het Zuiderzeemusem en is er in het recreatiegebied Enkhuizerzand een nieuwe stop. Na de stop verlaat je de dijk voor een unieke route door Het Streekbos, voorheen een deel een vaarpolder, nu een bos met een oppervlakte van 73 hectare met natuur, recreatie en bosbouw. In Hoogkarspel komt deze afstand samen met de 80 km bij de verzorgingspost waar energiedrankjes op het terras verkrijgbaar zijn. Na de stop volgen nog een aantal prachtige kilometers.

80 km: Hoorn – Enkhuizen (v.v.)
Vanuit Hoorn volg je de vernieuwde Markerdijk langs het Markermeer en rijd je via Oosterleek naar Enkhuizen. In Enkhuizen passeer je de Drommedaris en het Zuiderzeemusem en is er in het recreatiegebied Enkhuizerzand een stop. Vanuit daar volg je de IJsselmeerdijk naar vuurtoren De Ven en volg je het fietspad bovenop de dijk met immens uitzicht over het IJsselmeer. In Onderdijk passeer je een standbeeld van dijkwerkers uit vroegere tijden. En bereik je daarna al snel Het stoommachinemuseum waar je hartelijk wordt ontvangen op het terras.

Na de rust volgt de route dwars door de akkers van de lokale aardappel, de Opperdoezer Ronde. Ten noorden van Hauwert, nabij Oostwoud, passeer je het prachtige Egboetswater, een mooi natuurgebied met water, bos en weide. In Hoogkarspel komt deze afstand samen met de 50 km bij de verzorgingspost waar energiedrankjes op het terras verkrijgbaar zijn.

135 km: Hoorn
135kmroute300x200De langste afstand van de Ronde van de Westfriese Omringdijk bedraagt 135 kilometer. Als deelnemer aan deze afstand fiets je de gehele Omringdijk. Met startmogelijkheden in Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen en Kolhorn.

Vanuit Alkmaar volg je een route langs Oudorp (met Kippebrug), Oterleek (met korenmolen De Otter), Rustenburg (met de bekende drie strijkmolens), Oudendijk, Scharwoude (langs het punt waar in 1675 West-Friesland door een dijkdoorbraak voor het laatst getroffen werd door een watersnoodramp) en Hoorn (met een stempelpost bij de haven en de Hoofdtoren). Vervolgens volg je de vernieuwde Markerdijk langs het Markermeer en rijd je via Oosterleek naar Enkhuizen. In Enkhuizen passeer je de Drommedaris en het Zuiderzeemusem en is er in het recreatiegebied Enkhuizerzand een stop. Vanuit daar volg je de IJsselmeerdijk naar vuurtoren De Ven en volg je het fietspad bovenop de dijk met immens uitzicht over het IJsselmeer. In Onderdijk passeer je een standbeeld van dijkwerkers uit vroegere tijden. En bereik je daarna al snel het stoommachinemuseum waar je hartelijk wordt ontvangen op het terras.

135kmroute300x200_2Vanuit Medemblik volg je de Omringdijk naar Aartswoud en Winkel en kom je uit bij de laatste stempelpost in Kolhorn, een voormalig vissersdorp dat indertijd ook aan de Zuiderzee was gelegen. Uit Kolhorn blijf je de Omringdijk volgen, fiets je langs Schagen en via St. Maarten, langs de ruïnes van het voormalige kasteel Nuwendoorn en Krabbendam bereik je Schoorldam voor de laatste verzorgingspost. Vanuit daar rijd je langs het Noordhollands Kanaal en door Koedijk naar de Rekerdijk in Alkmaar waar de oorsprong van de Omringdijk ligt.