• Route Kolhorn

Route Kolhorn

Tot 1930 was Kolhorn een vissersplaatsje aan open zee. Nu ligt het dorp 20 kilometer landinwaarts en heeft het de status van beschermd dorpsgezicht. Vanuit Kolhorn volgt de fietsroute verder de Westfriese Omringdijk langs Schagen, Sint Maarten en Krabbendam. Prachtige eindeloze vergezichten, ook richting duinen, brengen je vanwege dit afwisselende landschap al snel in vervoering. In Alkmaar leidt de Westfriese Omringdijk je pal langs het historische centrum.

50 km: Kolhorn
Vanuit Kolhorn fiets je direct de Omringdijk op waar nog een paar oude boeten (schuren) te zien zijn. Hierin werd vroeger turf en andere handelswaar opgeslagen. Vervolgens langs Schagen en St. Maarten. Na de verzorgingspost in Schoorldam verlaat je de dijk en fiets je door het Middeleeuwse dorpje Tuitjenhorn. In Oudkarspel is een gezellige stop waar deelnemers uit Alkmaar ook passeren. Daarna volgt de route door Nieuwe Niedorp en bij Winkel volgt de aansluiting op de Westfriese Omringdijk voor de laatste kilometers terug naar Kolhorn.

80 km: Alkmaar –  Kolhorn (v.v.)80km300x200
Alkmaar staat centraal. Starters en passanten vanuit andere startplaatsen kunnen op het buiten- en binnenterras genieten van straattheater en van Westfriese streekgerechten die worden uitgedeeld door Kanjers van de dijk. De route gaat vanaf hier langs de strijkmolens van Rustenburg waarna je de dijk verlaat en fietst door prachtige polders langs Wogmeer,  Spierdijk en Zuidermeer,  kleine Westfriese dorpjes in de Gemeente Koggenland. In Opmeer is een rustpost met energiedrankjes en broodjes. Daarna volgt de route door Nieuwe Niedorp en bij Winkel volgt de aansluiting op de Westfriese Omringdijk.

Vanuit de startplaats Kolhorn fiets je direct de Omringdijk op waar nog een paar oude boeten (schuren) te zien zijn. Hierin werd vroeger turf en andere handelswaar opgeslagen. Vervolgens langs Schagen en St. Maarten. Bij Eenigenburg liggen de ruïnes van het voormalige kasteel Nuwendoorn van Floris V. Voorbij Krabbendam, een dorpje met ongeveer 150 inwoners, is bij recreatiepark Geestmerambacht een verzorgingspost. Vanuit daar rijd je langs het Noordhollands Kanaal en door Koedijk naar de Rekerdijk in Alkmaar waar de oorsprong van de Omringdijk ligt.

135kmroute300x200135 km: Kolhorn
De langste afstand van de Ronde van de Westfriese Omringdijk bedraagt 135 kilometer. Als deelnemer aan deze afstand fiets je de gehele Omringdijk. Met startmogelijkheden in Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen en Kolhorn.

Vanuit Alkmaar volg je een route langs Oudorp (met Kippebrug), Oterleek (met korenmolen De Otter), Rustenburg (met de bekende drie strijkmolens), Oudendijk, Scharwoude (langs het punt waar in 1675 West-Friesland door een dijkdoorbraak voor het laatst getroffen werd door een watersnoodramp) en Hoorn (met een stempelpost bij de haven en de Hoofdtoren). Vervolgens volg je de vorig jaar weer geopende Markerdijk langs het Markermeer en rijd je via Oosterleek naar Enkhuizen. In Enkhuizen passeer je de Drommedaris en het Zuiderzeemusem en is er in het recreatiegebied Enkhuizerzand een nieuwe stop. Vanuit daar volg je de IJsselmeerdijk naar vuurtoren De Ven en volg je het fietspad bovenop de dijk met immens uitzicht over het IJsselmeer. In Onderdijk passeer je een standbeeld van dijkwerkers uit vroegere tijden. En bereik je daarna al snel Kasteel Radboud aan de rand van Medemblik. Aldaar is een verzorgingspost en kan je het kasteel zelfs bezoeken.

135kmroute300x200_2Vanuit Medemblik volg je de Omringdijk naar Aartswoud en Winkel en kom je uit bij de laatste stempelpost in Kolhorn, een voormalig vissersdorp dat indertijd ook aan de Zuiderzee was gelegen. Uit Kolhorn blijf je de Omringdijk volgen, fiets je langs Schagen en via St. Maarten, langs de ruïnes van het voormalige kasteel Nuwendoorn en Krabbendam bereik je Schoorldam voor de laatste verzorgingspost. Vanuit daar rijd je langs het Noordhollands Kanaal en door Koedijk naar de Rekerdijk in Alkmaar waar de oorsprong van de Omringdijk ligt.