• Deelnemers

Deelnemers

Een ‘dijk van een dijk’, ‘Wereldwonder onder de wielen’, ‘De dijk slingert als een groen lint door het landschap van Noord-Holland’, ‘Je koike d’r je ouge uit’. Indrukwekkende krantenkoppen die de afgelopen jaren opvallend in de pers verschenen. In samenwerking met programmabureau Westfriese Omringdijk is deze vanuit het verleden bekende vrije toertocht in geheel nieuwe stijl opnieuw op de kaart gezet. Vanaf de start in 2010 was de nieuwe Ronde meteen al een succes met een jaarlijks groter deelnemersveld. Vorig jaar trotseerden ruim 2500 fietsers de Westfriese Omringdijk. 

Vanuit Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen en Kolhorn starten op zondag 12 juli 2020 drie afstanden (50, 80 en 135 km) die geheel of gedeeltelijk over het cultuurhistorisch monument voeren. In de routes zijn diverse culinaire en culturele stops opgenomen. Met name de routes vanuit Alkmaar krijgen een extra invulling op de culturele beleving.

 

De Omringdijk als uitdaging

De langste afstand, bijgenaamd De Grôte Daikboekel, voert de deelnemers over de hele Omringdijk, die op sommige plaatsen wel vijf tot zes meter boven het landschap uitsteekt. De slingers in de dijk Omringdijk Foto Frits van Eck (1)zijn ontstaan door doorbraken. Het kolkende water bij de doorbraak zorgde voor diepe wielen, waaromheen in latere jaren de dijk werd gelegd. Deelnemers aan de korte afstanden, over een deel van de Omringdijk, hebben onderweg uitgebreid de gelegenheid om van alles te bekijken. Wie toe is aan een kopje koffie, meer wil weten over de historie van de dijk of een lekker Westfries product wil proeven, maakt een stop bij een van de Westfriese locaties.