Routes

Vanuit Alkmaar, Enkuizen, Medemblik, Schagen en Hoorn kun je op zondag 14 juli 2024 jouw Ronde van de Westfriese Omringdijk starten. Ontdek tijdens een rit van 50, 80 of 135 km een deel of de volledige Omringdijk met culinaire en culturele stops. Door de diverse opstaplocaties en starttijden fietsen de deelnemers verspreid over de routes en hoef je je geen zorgen te maken over drukte onderweg.
135 km - De Grôte Daikboekel
De langste afstand, bijgenaamd De Grôte Daikboekel, gaat over de gehele Omringdijk, die op sommige plaatsen wel vijf tot zes meter boven het landschap uitsteekt. De slingers in de dijk zijn ontstaan door doorbraken. Het kolkende water bij de doorbraak zorgde voor diepe wielen, waaromheen in latere jaren de dijk werd gelegd. Wie toe is aan een pauze of meer wil weten over de historie van de dijk maakt een stop bij een van de start- en verzorgingspost locaties in Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik en Schagen. 

Je koike d’r je ouge uit!
Onderweg heb je skitterend uitzicht op het Westfriese landschap. Je passeert de molens van Oterleek en Rustenburg. Vervolgens kom je in Scharwoude langs het punt waar West-Friesland in 1675 voor het laatst getroffen werd door een watersnoodramp door een dijkdoorbraak. Al fietsend zie je de historie van de Gouden Eeuw in Hoorn. Je volgt de slingerende dijk langs het Markermeer naar verdedigingswerk de Drommedaris in Enkhuizen. Even verderop passeer je op de IJsselmeerdijk vuurtoren De Ven en heb je een immens uitzicht over het IJsselmeer. In Onderdijk passeer je vervolgens een standbeeld van dijkwerkers uit vroegere tijden. Aangekomen in Medemblik stop je bij het indrukwekkende stoomgemaal waar tegenwoordig het Stoommachine Museum in gevestigd zit. In deze oudste stad van West-Friesland passeer je ook kasteel Radboud, de havens van Medemblik en de historische museum stoomtrein die Hoorn met Medemblik verbindt.

Vervolgens fiets je verder langs de dorpen Aartswoud en Winkel én door naar Kolhorn, een voormalig vissersdorp dat vroeger aan de Zuiderzee heeft gelegen. Over de Westfriese Omringdijk leidt de route je naar de startplaats op de Markt in Schagen, waar je een terrasje kunt pakken. Eenmaal weer op de fiets gestapt kom je langs de ruïnes van het voormalige kasteel Nuwendoorn in Krabbendam. De route volgt daarna het Noordhollands Kanaal naar de Rekerdijk in Alkmaar waar men in 1196 ooit begonnen met de aanleg van de Westfriese Omringdijk.
80 km - Vanuit Alkmaar of Schagen
Deze route volgt vanaf Alkmaar de Westfriese Omringdijk langs de strijkmolens van Rustenburg waarna de dijk wordt verlaten voor prachtige polders en kleine Westfriese dorpjes. Bij molen de Lastdrager in Hoogwoud is een verzorgingspost ingericht. Nabij Kolhorn koersen jouw banden weer op de Westfriese Omringdijk. In Kolhorn zie je nog een paar oude boeten (schuren) waarin vroeger turf en andere handelswaar opgeslagen lag. Vervolgens volg je de Westfriese Omringdijk, langs de wielen bij de Keins naar de Markt in Schagen. Daarna gaat de route samen met de andere afstanden verder over de Dijk naar Alkmaar.
80 km - Vanuit Hoorn, Medemblik of Enkhuizen
Vanuit Hoorn volgt de 80 km route net als de Grôte Daikboekel de slingerende dijk langs het Markermeer naar verdedigingswerk de Drommedaris in Enkhuizen. Even verderop passeer je op de IJsselmeerdijk vuurtoren De Ven en heb je een immens uitzicht over het IJsselmeer. In Onderdijk passeer je vervolgens een standbeeld van dijkwerkers uit vroegere tijden. Aangekomen in Medemblik stop je bij het indrukwekkende stoomgemaal waar tegenwoordig het Stoommachine Museum in gevestigd zit. In deze oudste stad van West-Friesland passeer je ook kasteel Radboud, de havens van Medemblik en de historische museum stoomtrein die Hoorn met Medemblik verbindt. Daarna verlaat de route de dijk naar Twisk, Oostwoud en naar het prachtige Egboetswater, een mooi natuurgebied met water, bos en weide. In Hoogkarspel komt de 80 km route samen met de 50 km. Door Westwoud brengt de route je naar de historische stad Hoorn.
50 km – Vanuit Alkmaar of Schagen
Deze route volgt van Schagen tot aan Alkmaar de Westfriese Omringdijk. Al fietsend over de dijk heb je zicht op de duinen van Schoorl en kom je door de dorpjes Krabbendam en Schoorldam. Vanuit Alkmaar kom je langs Museum Broekerveiling en door het Rijk der 1000 eilanden bij Broek op Langedijk. Vervolgens fiets je langs de Waarddijk en gaat de route door Waarland naar de Moerbeek waarna je uitkomt bij de gezellige terrassen van de Markt in Schagen.

* Op de 50 km route vanaf startlocaties Schagen en Alkmaar kan het op enkele plekken smal zijn voor handbikers.
50 km - Vanuit Medemblik
Vanaf het Stoommachine museum fiets je langs kasteel Radboud en door het bruisende centrum van Medemblik. Vervolgens verlaat je de
Grôte Daikboekel en slingert de route door het Westfriese Landschap. Onderweg kom je door schilderachtige dorpjes als Opperdoes, Twisk en Oostwoud. Daarna fiets je langs Hoogkarspel, door natuurgebied de Weelen en het Streekbos richting Enkhuizen. In Enkhuizen kom je een verzorgingspost tegen waar je kunt pauzeren met typisch Westfriese lekkernijen. Vanaf Enkhuizen fiets je over de Westfriese Omringdijk terug naar Medemblik. Vanaf de dijk kijk heb je een prachtig uitzicht op het IJsselmeer aan de ene kant en het Westfriese Landschap aan de andere zijde. 

* De 50 km route vanaf startlocatie Medemblik is niet geschikt voor handbikers.
50 km - Vanuit Hoorn of Enkhuizen
Vanuit Hoorn volgt deze route net als de Grôte Daikboekel de Markerdijk langs het Markermeer naar Enkhuizen. Bij Brouwerij de Werf gaat de route van de dijk af door het Westfriese landschap voor een unieke route door het Streekbos, voorheen een deel een vaarpolder, nu een bos met een oppervlakte van 73 hectare met natuur, recreatie en bosbouw. In Hoogkarspel komt deze afstand samen met de 80 km.  Door Westwoud brengt de route je naar de historische stad Hoorn.
Klik op de kaart voor een uitvergroting

Levend monument krijgt app

Nieuwe app voor 800 jaar Westfriese Omringdijk 
Duik met een hedendaagse app in zo'n 800 jaar Westfriese Omringdijk. De ruim 126 kilometer lange dijk loopt om West-Friesland heen. Voor de West-Friezen is de dijk door de eeuwen heen hun steun en toeverlaat tegen het woeste water. Ooit was West-Friesland van alle kanten omringd door water. Download de app, pak de fiets en leer over het verleden en heden van de dijk langs jouw route.

Lees meer