Historie

Terugblik editie 2022

Bijna 2.000 enthousiaste fietsers stonden op zondag 3 juli 2022 aan de start van de 11e editie van de Ronde van de Westfriese Omringdijk. Met een kleine bries en een lekker zonnetje waagden de fietsers zich aan 50, 80 of 135 km over de Grôte Daikboekel. Het goede doel van de Ronde van de Westfriese Omringdijk was voor deze editie KWF Kankerbestrijding. Deelnemers konden een vrijwillige bijdrage doen bij inschrijving voor het fietsevenement. Daarbij konden deelnemers ervoor kiezen op een actiepagina op te richtten en zich te laten sponsoren. Uiteindelijk heeft dit een mooi bedrag van € 5.957,50 opgeleverd voor het goede doel.

Terugblik editie 2021

Na een lange periode kon er eindelijk weer een toerfietsevenement samen worden gefietst tijdens de 10e editie van de Ronde van de Westfriese Omringdijk. Tijdens deze jubileumeditie gestart vanaf maar liefst 5 startlocaties: Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik en Schagen. Vanaf daar waagden de deelnemers zich aan 50, 80 of 135 km over de Grôte Daikboekel. Na de finish werd er op de vele Westfriese terrassen geproost op het eerste fietsevenement van het jaar.

Het goede doel van deze editie was West-Friesland: (On)beperkt sporten. Dit goede doel zet zich in om mensen met een beperking zo laagdrempelig mogelijk kennis te laten maken met sport en bewegen. De deelnemers van de Ronde van de Westfriese Omringdijk hebben voor West-Friesland: (On)beperkt sporten een prachtig bedrag van € 900,- opgehaald. Met deze donatie worden mensen met een beperking in West-Friesland die wel willen sporten, maar voor wie dat niet haalbaar is, gesteund.

Terugblik editie 2020

De 10e editie van de Ronde van de Westfriese Omringdijk moesten we helaas noodgedwongen afgelasten vanwege de maatregelen die landelijk genomen werden om het coronavirus in te dammen. Omdat we volgens deze maatregels wel weer samen mochten fietsen op de dag waarop normaal gesproken het evenement plaats had gevonden, zijn fietsers opgeroepen om evengoed, op eigen houtje over de Westfriese Omringdijk te fietsen. Bij Wijdenes werd een eenvoudige verzorgingspost ingericht waar iedereen die dat wilde nieuwe energie op kon doen met een flesje sportdrank en een plak Westfriese krentenmik. Met dank aan het heerlijke zomerse weer, kortingsacties van horeca en musea onderweg en een groep enthousiaste vrijwilligers, maakten veel fietsers er toch een gedenkwaardige eigen ronde van.

Terugblik editie 2019

Bijna 2000 deelnemers stapten tijdens de 9e editie van de Ronde van de Westfriese Omringdijk op de fiets. Vanuit Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen en Kolhorn kozen de fietsers voor een route van 135 km over de hele dijk of over deeltrajecten van 50 of 80 km. Op verschillende finishlocaties werd nog lang nagenoten van een heerlijke ronde over deze unieke dijk. Veel fietsers besloten op het laatste moment om mee te doen aan het fietsevenement en schreven ter plekke op een startlocatie in. Met af en toe een regenbui, een klein windje en gelukkig ook genoeg zon, was het een typische Hollandse zomerdag. Het maakte de uitzichten over het Markermeer des te spectaculairder.

Het goede doel van de Ronde van de Westfriese Omringdijk is Stichting De Westfriese Molens. Stichting De Westfriese Molens is eigenaresse van veertien molens binnen de West-Friese Omringdijk en heeft als doel deze molens in goede, maalvaardige staat te houden. Meelmolen De Lastdrager behoeft dringend restauratie en dit jaar is het wat dat betreft zo ver. De deelnemers van de Ronde van de Westfriese Omringdijk hebben voor dit goede doel een bedrag van ruim € 1.400 opgehaald.

Terugblik editie 2018

Tijdens de 8e editie van de Ronde van de Westfriese Omringdijk stapten vanochtend ruim 2000 deelnemers op de fiets. Vanaf de vier startlocaties Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen en Kolhorn kozen de fietsers voor een route over de hele dijk (135 km) of over deeltrajecten van 50 of 80 km. Na het bereiken van de finish, werd in een ontspannen sfeer nagenoten van deze editie.Het was vandaag prachtig fietsweer voor een toertocht. Om zoveel mogelijk fietsers te laten genieten van de Ronde van de Westfriese Omringdijk, was er ook de mogelijkheid om op de dag zelf in te schrijven. Daar werd gretig gebruik van gemaakt. Veel fietsers besloten op het laatste moment om mee te doen aan het fietsevenement.

Om 8.00 uur precies stonden grote groepen race- en toerfietsers klaar bij de vier startlocaties. De langste afstand, bijgenaamd De Grôte Daikboekel, voerde de deelnemers over de hele Omringdijk, die op sommige plaatsen wel vijf tot zes meter boven het landschap uitsteekt. Deelnemers aan de korte afstanden, over een deel van de Omringdijk, kregen onderweg de gelegenheid om van alles te bekijken. Hoogtepunten op de routes waren onder andere de karakteristieke strijkmolens van Rustenburg, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, vuurtoren ‘de Ven’ bij Andijk en het prachtige oude Kasteel Radboud in Medemblik.Onderweg bij de diverse verzorgingsposten werden de deelnemers in de watten gelegd. In een rustiger tempo dan de fanatieke racefietsers werd op de gezellige posten een stempel gehaald, zodat uiteindelijk bij de finish de medaille in ontvangst kon worden genomen.

Terugblik editie 2017

Voor de 7e editie van de Ronde van de Westfriese Omringdijk was de 800 jaar oude Westfriese Omringdijk het domein voor honderden recreatieve en sportieve fietsers. Vanaf de vier startlocaties Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen en Kolhorn kozen de ruim 1300 deelnemers voor een route over de hele dijk (135 km) of over deeltrajecten van 50 of 80 km.Om 08:00 uur werd het startschot gegeven en begonnen de race- en toerfietsers aan hun tocht. De langste en populairste afstand, bijgenaamd De Grôte Daikboekel, voerde de deelnemers over de Omringdijk, langs de karakteristieke molens van Rustenburg, het weidse IJsselmeer en het Stoommachine museum in Medemblik. Het werd een editie met een paar spatten regen en een stevige wind. Gelukkig werden de deelnemers bij diverse verzorgingsposten onderweg verwend met diverse optredens, warme koffie en Westfriese krentenmik. Na het bereiken van de finish, werd in een ontspannen sfeer nagenoten van deze editie.

Terugblik editie 2016

De 6e editie van de Ronde van de Westfriese Omringdijk was een warme. Tijdens de Ronde van de Westefriese Omringdijk trotseerden ruim 2100 wielrenners de drie verschillende afstanden. De zon scheen regelmatig, maar door de harde wind moesten de deelnemers af en toe flink op de pedalen. Bij het wielerevenement van Le Champion over deze bijzondere, 126 kilometer lange Westfriese Omringdijk konden de deelnemers starten vanaf vier verschillende locaties. Vanuit Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen en Kolhorn konden de deelnemers een route rijden van 135 – 80 of 50 km. Bij elke route stond de dijk en de Noord-Hollandse cultuur centraal.Met dit schitterende fietsweer waren er flink wat mensen die zich op het laatste moment nog wilden inschrijven. Met flinke rijen bij de na-inschrijving was het gezellig op de startlocaties. Om 8:00 werd het startschot gegeven in Alkmaar door Burgermeester Piet Bruinooge. De 135 km routes gingen over de gehele Omringdijk langs Hoorn via Enkhuizen naar Medemblik waar het stoommachinemuseum dit jaar de nieuwe verzorgingspost was. Van hieruit vertrokken ze richting Kolhorn en Schoorldam om weer terug te keren in Alkmaar. De 50 en 80 km routes vanuit Alkmaar en Kolhorn reden door het landschap binnen de dijk richting Oudkarspel. De 50 en 80 km vanuit Hoorn en Enkhuizen hadden een tussenstop in Hoogkarspel.De Ronde was door de NTFU uitverkozen tot hun jubileumtocht en opgenomen in de reeks NTFU on tour. Om de toeschouwers van het evenement mee te laten genieten, was de NTFU bus vanuit Alkmaar richting een van de verzorgingsposten gereden. Genietend van de lunch werd er langs de dijk richting Schoorldam gereden. Vanaf hier konden de genodigden van de historische dijk met de fietsers genieten.TERUGBLIK

Terugblik editie 2015

Voor de 5e editie van de Ronde van de Westfriese Omringdijk stapten ruim 2.100 deelnemers op de fiets voor een route over 50, 80 of 135 km.Ondanks de minder goede weersvoorspelling, stonden grote groepen racefietsers klaar aan de start voor een toertocht over 50, 80 of 135 km. Deze langste en populairste afstand, bijgenaamd De Grôte Daikboekel, voerde de deelnemers over de Omringdijk, langs de karakteristieke strijkmolens van Rustenburg, vuurtoren ‘de Ven’ bij Andijk en het prachtig oude Kasteel Radboud in Medemblik. Dreigende grijze wolkenpartijen zorgden voor een spannend effect boven de Omringdijk, maar lieten geen regen vallen gedurende het grootste deel van de dag.Onderweg bij de diverse verzorgingsposten werden de deelnemers in de watten gelegd met een optreden van een Dixie Band, warme koffie en Westfriese krentenmik. In Schoorldam, halverwege de Omringdijk, kwamen deelnemers redelijk vermoeid aan nadat zij op het hoogste punt van de dijk veel wind hadden gevangen. Na deze post hadden zij een goed vooruitzicht naar de finish of naar de volgende verzorgingspost met een windje in de rug. Bij de finish namen alle deelnemers de welverdiende medaille in ontvangst. Een groepje van 31 deelnemers kregen een speciale attentie na het verrijden van alle vijf edities.

Terugblik editie 2014

De vierde editie van de Ronde nieuwe stijl werd een zomerse hit. Uitstekend fietsweer bracht veel recreatieve deelnemers op het laatste moment op het idee om er op uit te trekken. De afstand van 135 km bleek ook deze editie het meest populair, de 80 km staat op een welverdiende tweede plaats maar bij de 50 km afstand was een duidelijke stijging waarneembaar. Totaal namen dit jaar 2.351 fietsers deel aan dit evenement, verspreid over vier verschillende startplaatsen, direct langs de dijk.De afstand van 135 km voert de deelnemers over de authentieke dijk en komt daar nooit vanaf. De kortere afstanden van 80 en 50 km verlieten halverwege de dijk over een dit jaar geheel vernieuwde binnendijkse route. De organisatie oogstte veel complimenten over de aanpassingen op de kortere afstanden, met name over de situatieschetsen op de verzorgingsposten.

Terugblik editie 2013

Voor het eerst overtrof bij de 3e Ronde van de Westfriese Omringdijk op 13 juli 2013 het aantal aanmeldingen op de dag zelf het aantal voorinschrijvingen. Aangetrokken door het prachtige weer en ideale fietsomstandigheden vertrokken honderden extra deelnemers voor een lange of kortere route over de oudste dijk van ons land. In totaal gingen 2.136 deelnemers in zomerse stemming van start die naast de zwoele wind op de zes meter hoge dijk onderweg nog van alles tegenkwamen. Op alle afstanden vanuit de vier verschillende startplaatsen Alkmaar, Hoorn, Venhuizen en Kolhorn konden de fietsers even op adem komen bij mobiele verzorgingsposten waar muziek of zang te horen was en waar zij iets kregen uitgedeeld. Kasteel Radboud in Medemblik fungeerde dit jaar voor het eerst als verrassingspost met koffie en krentenmik en in Schoorldam lagen de fietsers zelfs in het gras te genieten van de zon en het gezellige sfeertje dat vrijwilligers hadden weten te creëren bij recreatiepark Geestmerambacht. Vlak voor het weekeinde werd door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de Zuiderdijk vrijgegeven voor alle verkeer. Door meer dan een miljoen ton klei die de afgelopen vijf jaar is aangevoerd, is de dijk tussen Hoorn en Enkhuizen weer terug. Fietsen onder zeeniveau is vanaf deze derde Ronde van de Westfriese Omringdijk weer veilig. Le Champion kijkt terug op een topevenement. Mede door het enthousiasme dat de tientallen vrijwilligers wisten over te brengen op de fietsers en door samenwerking met programmabureau Westfriese Omringijk voor de culturele en culinaire aanvullingen en stichting Wielerronde Venhuizen waar de deelnemers na afloop konden genieten van de Grote Omloop en de gezellige jaarmarkt.

Terugblik editie 2012

‘De ongeveer 1.300 deelnemers (van de 1690 ingeschrevenen) aan de 2e editie van de Ronde van de Westfriese Omringdijk hebben een onvergetelijke editie meegemaakt. Onvergetelijk vanwege de vele regen die rond de middaguren op de fietsers neerdaalde, onvergetelijk ook omdat door de zwakke wind toch genoten kon worden van de Omringdijk, het monument waarop deze in korte tijd reeds populaire fietstocht zich afspeelde. Onderweg waren er stempelposten voor de deelnemers maar ook verrassingsposten. Daar kreeg men in Rustenburg Westfriese appelsap van Fruitkwekerij ’t Keetje en in Medemblik krentenmik van OmringKanjer Bakkerij Raat. In Alkmaar zorgde sponsor het Noordhollands Dagblad voor ontbijtkoek en natuurlijk voorzag Isostar, zoals bij vele evenementen van Le Champion, de deelnemers van een drankje.In Alkmaar was het de gehele dag gezellig door het muziek– en straatartiestenprogramma in samenwerking met programmabureau Westfriese Omringdijk. Ondanks de regen pauzeerden daar vrijwel alle deelnemers en genoten van de gezellige entourage. ’s Morgens was in Alkmaar het startschot gegeven door schaatser Jan Blokhuijsen. Als ambassadeur van de Westfriese Omringdijk en als geboren Westfries fietste en skeelerde Jan in vroeger jaren altijd veel op de Omringdijk. Nu zet hij zich in om dit unieke stukje Noord-Holland ‘wereldwijd’ te promoten. Na afloop waren de deelnemers enthousiast. Het humeur had niet geleden door de vele regenval en nu al kijkt een ieder uit naar editie 2013. In die komende editie zal de hele Omringdijk in het parcours zijn opgenomen waaronder ook het dan volledig gerenoveerde gedeelte tussen Hoorn en Enkhuizen.’

Terugblik editie 2011

In 2011 is bij Le Champion op 2 juli de 1e Ronde van de Westfriese Omringdijk nieuwe stijl op de kalender gezet vooral omdat de Omringdijk als ‘Provinciaal Monument’ bij veel instanties weer in de belangstelling kwam te staan. De organisatie vond nu plaats in samenwerking met het programmabureau Westfriese Omringdijk, Kunst en Cultuur Noord-Holland en Alkmaar Promotie. Opzet was deze Ronde nieuw leven in te blazen en het aantrekkelijke gebied op en binnen de Omringdijk landelijk te promoten. De Volkskrant verleende hier promotioneel medewerking aan. Deze 1e editie werd een prachtig succes. Op de website verscheen onderstaand verslag.‘FietsRonde werd een dijk van een evenement’ ‘Met totaal 1763 inschrijvingen werd de Ronde van de Westfriese Omringdijk nieuwe stijl op zaterdag 2 juli 2011 zeer succesvol afgesloten. Vanuit vier verschillende plaatsen fietsten sportieve en recreatieve deelnemers door het fascinerende gebied van het cultuurhistorisch erfgoed. Opvallend was het grote aantal deelnemers dat kennelijk eerst het weer had afgewacht en op het laatste moment besloot om deel te nemen. Na de officiële opening bij de Alkmaarse Poort startten in eerste instantie voor het merendeel wielrenners langs het officiële 0-punt van de Westfriese Omringdijk voor de 130 kilometer lange rit.Nadat de stevige wind eerst de wolken had verdreven en de zon meer ruimte kreeg, meldden zich de meer toeristische fietsliefhebbers. Er bleek behoefte om later in de ochtend te starten. De inschrijving bleef daarvoor tot 12.00 uur open. Langs de korte afstanden van zestig en dertig kilometer werden deze zevenhonderd deelnemers uitgenodigd voor tal van culinaire en culturele stops. Iets wat je kennelijk niet in de vroege ochtenduurtjes doet.’