Nieuwe app voor 800 jaar Westfriese Omringdijk

Levend monument krijgt app
 
Duik met een hedendaagse app in zo'n 800 jaar Westfriese Omringdijk. De ruim 126 kilometer lange dijk loopt om West-Friesland heen. Voor de West-Friezen is de dijk door de eeuwen heen hun steun en toeverlaat tegen het woeste water. Ooit was West-Friesland van alle kanten omringd door water.
 
De Westfriese Omringdijk is een provinciaal monument. West-Friesland werd eeuwenlang van alle kanten door water omsingeld. Het meeste gevaar kwam van de voormalige Zuiderzee. Een groot deel van ons beheergebied stond daarnaast nog onder water: de Beemster, Schermer, Zijpe, Wieringermeer en de Heerhugowaard. Aan de Westfriezen en hun waterschappen de taak om hun land droog te houden. De Omringdijk is het levende monument van deze strijd. 
 
25 locaties
Deze app brengt op 25 locaties de sporen van de strijd tegen het water tot leven met verhalen, foto's en kaarten. Van gemaal Lely tot de schutsluis bij Rustenburg, van de Zijpe tot de Zuiderdijk. Gebruik de app buiten op de dijk, en krijg een melding als je in de buurt bent van een mooi verhaal. Je kunt natuurlijk ook thuis de app bekijken.
 
Heden en verleden
In de app laten we zien dat de geschiedenis niet op zichzelf staat: waar vroeger met molens werd gemalen, voeren wij het water nu met elektrische gemalen af. Niet alle locaties gaan ver terug in de tijd; we hebben juist ook voor plekken met actuele betekenis gekozen, zoals de waterberging Kolk van Dussen waar we bij hevige neerslag water tijdelijk opvangen. Ook het recent gebouwde gemaal C. Mantel bij Schardam, die ons waterbeheer nog effici├źnter maakt, heeft een plekje in de app. 
 
Download app
Nieuwsgierig? Ga naar de Apple App Store of de Google Play Store en zoek op Westfriese Omringdijk. Meer informatie en een rechtstreekse downloadlink vind je hier:

App Westfriese Omringdijk | Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
14-06-2021