De Ronde van de Westfriese Omringdijk is een event van:

Route Alkmaar


In Alkmaar is het in 1196 ooit begonnen met de aanleg van de Westfriese Omringdijk. Op het fietspad van de Rekerdijk bevindt zich het officiële 0-punt. De routes lopen richting Hoorn via Oterleek, Rustenburg met haar drie strijkmolens op rij, door Oudendijk en langs de IJsselmeerdijk bij Scharwoude. Bij de start/finish in Alkmaar zijn diverse extra festiviteiten georganiseerd voor deelnemers en bezoekers. Van 08.00 – 17.00 uur kun je hier genieten van straattheater, live muziek en streekgerechten.

50 km

De route gaat vanaf hier over vrijliggende fietspaden door het Park van Luna waarna je de dijk verlaat en langs Broek op Langedijk fietst met uitzicht op het rijk der 1000 eilanden. In Oudkarspel is een gezellige stop ingericht waar ervaring kan worden uitgewisseld met deelnemers vanuit Kolhorn. Na de stop komt de splitsing waar deelnemers van Kolhorn rechtdoor gaan en deelnemers van Alkmaar links afslaan. Bij Eenigenburg met de ruïnes van het voormalige kasteel Nuwendoorn kom je weer op de authentieke dijk. Voorbij Krabbendam, een dorpje met ongeveer 150 inwoners, is bij recreatiepark Geestmerambacht wederom een verzorgingspost. Vanuit daar rijd je langs het Noordhollands Kanaal en door Koedijk naar de Rekerdijk in Alkmaar waar de oorsprong van de Omringdijk ligt.

80 km

De route gaat vanaf hier langs de strijkmolens van Rustenburg waarna je de dijk verlaat en fietst door prachtige polders langs Wogmeer,  Spierdijk en Zuidermeer,  kleine Westfriese dorpjes in de Gemeente Koggenland. In Opmeer is een rustpost met energiedrankjes en broodjes. Daarna volgt de route door Nieuwe Niedorp en bij Winkel volgt de aansluiting op de Westfriese Omringdijk.

Vanuit Kolhorn fiets je direct de Omringdijk op waar nog een paar oude boeten (schuren) te zien zijn. Hierin werd vroeger turf en andere handelswaar opgeslagen. Vervolgens langs Schagen en St. Maarten. Bij Eenigenburg liggen de ruïnes van het voormalige kasteel Nuwendoorn van Floris V. Voorbij Krabbendam, een dorpje met ongeveer 150 inwoners, is bij recreatiepark Geestmerambacht een verzorgingspost. Vanuit daar rijd je langs het Noordhollands Kanaal en door Koedijk naar de Rekerdijk in Alkmaar waar de oorsprong van de Omringdijk ligt.

135 km

Vanuit Alkmaar volg je een route langs Oudorp (met Kippebrug), Oterleek (met korenmolen De Otter), Rustenburg (met de bekende drie strijkmolens), Oudendijk, Scharwoude (langs het punt waar in 1675 West-Friesland door een dijkdoorbraak voor het laatst getroffen werd door een watersnoodramp) en Hoorn. Vervolgens volg je de Markerdijk langs het Markermeer en rijd je via Oosterleek naar Enkhuizen. In Enkhuizen passeer je de Drommedaris en het Zuiderzeemusem en is er in het recreatiegebied Enkhuizerzand een stop. Vanuit daar volg je de IJsselmeerdijk naar vuurtoren De Ven en volg je het fietspad bovenop de dijk met immens uitzicht over het IJsselmeer. In Onderdijk passeer je een standbeeld van dijkwerkers uit vroegere tijden.

Vanuit Medemblik volg je de Omringdijk naar Aartswoud en Winkel en kom je uit bij de laatste stempelpost in Kolhorn, een voormalig vissersdorp dat indertijd ook aan de Zuiderzee was gelegen. Uit Kolhorn blijf je de Omringdijk volgen, fiets je langs Schagen en via St. Maarten, langs de ruïnes van het voormalige kasteel Nuwendoorn en Krabbendam bereik je Schoorldam voor de laatste verzorgingspost. Vanuit daar rijd je langs het Noordhollands Kanaal en door Koedijk naar de Rekerdijk in Alkmaar waar de oorsprong van de Omringdijk ligt.